کلینیک دندانپزشکی آرام

درمان سیاه شدن لثه 

درمان سیاه شدن لثه 

درمان سیاه شدن لثه 

تا حالا براتون پیش اومده که شاهده سیاه شدن رنگ لثه ها باشین؟ آیا میدانید که رنگ لثه ها میتونه در افراد مختلف متفاوت باشه و در همه ی افراد به یک رنگه صورتی واحد نیست؟ اما تیرگی رنگ لثه هیچ گاه طبیعی نیست و باید علت تیره شدن رنگ لثه شناسایی و به دنبال درمان سیاه شدن لثه باشید.

 

رنگدانه پوست ملانین میباشد که به رنگ سیاه است. در لثه ها نیز ملانین وجود دارد. لکه های سیاه دندان و رنگ لثه ها می تواند در یک طرف لثه مقداری بیشتر باشد یا به صورت لکه ای تشکیل شود. تیرگی رنگ لثه اگر در اثر افزایش ملانین باشد، طبیعی است و نیازی به درمان ندارد.

 

گاهی سیاه شدن لثه یا پیگمانتاسیون لثه در اثر رسوب ملانین ها در لثه بوجود می آیند. زمانی که رنگ لثه ی شما در حالت طبیعی به رنگ صورتی بوده و حالا در اثر هر عاملی سیاه شده است، یعنی پیگمانتاسیون در لثه شما اتفاق افتاده است و باید به دنبال درمان سیاه شدن لثه خود باشید. 

 لکه های سیاه در لثه بیماری و یا عارضه ای بوجود نمی آوردند اما زیبایی لثه را تحت تاثیر قرار می دهند. برای درمان سیاه شدن لثه می توانید نزد دندانپزشک بروید.

 

همانطور که قبلا اشاره شد ملانین ها رنگدانه های طبیعی هستند که رنگ تولید میکنند. از این رو اگر فردی همیشه لثه های سیاه یا تیره تری دارد جای نگرانی نیست چرا که می تواند دلیلش زیاد بودن ملانین در بدن فرد باشد.

 اما اگر مشاهده کردید که سیاه شدن یا تیرگی لثه ها همیشگی نبوده و به صورت بازه ای آن را مشاهده کردید حتما به پزشک برای درمان سیاه شدن لثه مراجعه کنید چرا که در این صورت ارتباطی با ملانین های بدن شما ندارد.

 

درمان سیاه شدن لثه بر اثر سیگار

درمان سیاه شدن لثه بر اثر سیگار

همانطور که پیشتر گفته شد سیاه شدن  لثه و یا هر تغییر رنگ دیگری در لثه ممکن است دلایلی پزشکی داشته باشد یا در اثر مصرف داروها، سیگار یا هر عوامل دیگری به وجود بیاید.

به خوبی می دانیم که استفاده مکرر از سیگار و دخانیات بر رنگ دندان و پوستمان اثر گذار است. در این مقاله اشاره ای هم به تاثیر مصرف سیگار در سیاه شدن رنگ لثه و راه های درمان سیاه شدن لثه بر اثر سیگار کشیدن اشاره می کنیم.

دود حاصل از مصرف هر نوعی از دخانیات ایجاد سیاهی و لکه و تغییر رنگ در لثه ها می کند که به آن اصطلاحا ملانوز می گویند. سلولهای اختصاص یافته ای در بدن هستند که ملانین تولید می کنند. نیکوتین موجود در تنباکو ملانین بیشتر از حد معمول تشکیل می دهند.

محققان دریافتند که ترک سیگار می تواند باعث کاهش تیرگی و سیاه شدن لثه بر اثر سیگار را کاهش دهد چرا که ارتباط مستقیمی بین ترک سیگار و پایین آمدن میزان تیرگی لثه وجود دارد. همین موضوع  نشان می دهد که  لکه های تیره لثه ناشی از سیگار یا نیکوتین موجود در انواع دخانیات ممکن است برگشت پذیر باشد. درمان سیاه شدن لثه بر اثر کشیدن سیگار، بستگی زیادی به حجم و شدت تغییر رنگ لثه ها دارد.

 

برای درمان سیاه شدن لثه بر اثر سیگار اول باید دلیل آن مشخص شود. اگر کشیدن سیگار باعث ایجاد سیاهی لثه باشد احتمال تجمع ملانین در لثه ها یا شاید ممکن است مریضی های جدی تر لثه مانند سرطان وجود داشته باشد. 

اگر به خاطر تجمع ملانین ها در لثه باشد می توان درمان را با ابزارهای مختلف یک لایه برداری از لثه ها انجام داده و بخش پروملانین را برداشت. در صورت جدی بودن این وضعیت باید با تکرار شست و شوی روزانه دندان و لثه ها به طبیعی شدن رنگ آن کمک کرد.

 

درمان سیاه شدن لثه کودکان

درمان سیاه شدن لثه کودکان

میدانیم که انواع بیماری های لثه در کودکان بسیار گسترده و رایج است. چرا که کودکان نمی توانند مانند بزرگسالان بهداشت دهانشان را  به خوبی رعایت کنند، و همچنین مصرف داروهای مختلف از جمله مصرف آهن بر روی دندان ها ولثه ها اثر سیاهی و لکه را میگذارد. 

یکی دیگر از عواملی که  بر روی لثه های کودکان اثر گذار است می توان به ضربه خوردن به لثه ها اشاره کرد. فشارهای مختلفی که از جهت دهان به ناحیه لثه ها وارد می شود، می تواند باعث سیاه شدن رنگ لثه کودک شود. یا مصرف تتراسایکلین که یکی از آنتی بیوتیک ها می باشد در تیرگی رنگ لثه ها بی تاثیر نخواهد بود.

در این مقاله مطالب مفیدی برای درمان سیاه شدن لثه کودکان مطرح شده است:

سیاه شدن رنگ لثه را اصطلاحا تغییر رنگ لثه می گویند و فقط کلمه سیاهی منظورمان نیست. گاهی شاید کبودی یا هر علت دیگری داشته باشد.

مانند مصرف داروها یا اثرات ژنتیکی، تغذیه نامناسب یا آسیب های فیزیکی مانند زمین خوردن یا تحت فشار قرار گرفتن دندان باشد.

اما اثر گذاری بعضی از داروها روی لثه یکی از رایج ترین علل تیره شدن رنگ لثه ها می باشد. 

بی توجهی به رعایت بهداشت دهان کودکان، باعث جمع شدن پلاک های باکتریایی روی سطح لثه کودکان می شود که به مرور زمان با زیاد شدن این پلاک ها روی دندان و لثه ها باعث پوسیدگی میشود و گاهی التهاب لثه را همراه دارد که از علائمش می توان به سیاهی لثه در کودکان اشاره کرد.

حال وقت آن است که به جواب این سوال مهم بپردازیم. درمان سیاه شدن لثه کودک به چه صورت است؟ خب تا اینجا برخی از دلایل سیاهی لثه ها را بیان کردیم پس پاسخ به این سوال بسیار ساده است. رعایت اصول بهداشت دهان و لثه ها، یا اصلاح برنامه غذایی کودک و رفع عادت های جویدن غذا … همگی این ها به علاوه کمک گرفتن از دندانپزشک کودکان در برطرف کردن ناهنجاری های فک و ناحیه دهان که یکسری فشار ها را روی لثه ها اعمال می کند برطرف کنیم.

سیاه شدن لثه را باید بسیار جدی گرفت و برای تشخیص دلیل و  درمان سیاه شدن لثه نیاز است که به پزشک مراجعه کرد. 

علت سیاه شدن لثه بعد از روکش دندان : 

یکی از رایج ترین مشکل افرادی که روکش دندان انجام دادند سیاه شدن لثه ها بعد از روکش می باشد. روکش دندان ها هم مانند هر شی ٔ یا خدمات دیگری طول عمر یا تاریخ انقضا معینی هم دارد و همچنین باید اصول مراقبت از روکش های دندان را بدانید. در بهترین شرایط عمر مفید روکش دندان ها بین 8 تا 10 سال است. بعد از این مدت ضروری است روکش ها از جهات مختلف بررسی و معاینه شوند و در صورت لزوم حتی باید آن ها را تعویض کنیم.

هرگاه سخنی در رابطه با رعایت بهداشت دهان و دندان ها به میان می آید همه ی افراد به استمرار در استفاده از مسواک و در مواقعی فلوراید و دهانشویه می اندیشند. اما فقط همین نمی باشد و بهداشت دندان ها فقط به بحث پیشگیری ختم نمی شود و بحث درمان موثر بسیار حائز اهمیت است.

روکش کردن دندان های آسیب دیده از جمله مواردی هستند که با اهداف مختلف در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا زمانی که دندان ها به پوسیدگی شدید دچار شده باشند و بعد از ترمیم های گوناگون اگر روکش نشوند در مدت کوتاهی از بین میروند.دندان هایی به دلیل آسیب های گوناگون، ترک برداشته یا قسمتی از آن ها لب پریده شده است.

 

از آنجایی که تیرگی بعد از روکش باعث نارضایتی برخی بیماران شده است در اینجا به چند دلیلی که این لکه های سیاه ایجاد میشود اشاره کردیم:

  • برای جلوگیری از بیماری لثه لازم است لبه روکش بالاتر از لثه قرار گرفته شود.
  • دندانی که زیر روکش است خودش سیاه است.
  • روکش دندان یک جسم خارجی است و ورود آن به زیر لثه سبب واکنش لثه و سیاهی رنگ لثه می گردد.

علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی : 

علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی

 

اکثر افرادی که دندان مصنوعی دارند با سیاه شدن لثه دندان مصنوعی که یکی از رایج ترین مشکلاتی است که امکان دارد برای برخی از افراد پیش آید دست و پنجه نرم کردند. اما آن که علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی چیست و این اتفاق چه زمانی برای لثه ها می افتد و همچنین درمان سیاه شدن لثه را اکنون به آن می پردازیم.

 

در ابتدا حدسی که در این مورد زده می شود تجمیع ملانین است. این مورد بیشتر در افرادی که پوست تیره دارند دیده می‌شود، هرچند که عوامل ژنتیکی بی تاثیر نخواهد بود.

پس می‌توان گفت اگر فردی پوستش تیره باشد و میزان ملانین در بدن فرد زیاد باشد، ممکن است روی لثه‌هایشان لکه‌های سیاه ایجاد شود. که در نتیجه می‌ توان این مورد را امری طبیعی درنظر گرفت.

در مورد سیاهی لثه ای که دندان مصنوعی دارد هم می تواند به مواردی که قبلا گفته شد هم اشاره کنیم از جمله عدم رعایت بهداشت دندان های مصنوعی یا سیاهی بر اثر دود سیگار، دارو ها و…

برای درمان سیاه شدن لثه در صورتی که جدی نباشند می توان از درمان های خانگی هم استفاده کرد.

 برای مثال قرقره کردن آب نمک، که می‌دانید نمک یک ضد باکتری قوی است و می‌تواند به از بین بردن باکتری‌ها کمک کند و در درمان سیاهی لثه موثر باشد. پس توصیه می‌شود هرشب این کار را تکرار کنید. همچنین برگ میخک می‌تواند به‌دلیل دارا بودن خاصیت ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد عفونی‌کنندگی که دارد، به سلامت بیشتر لثه‌ها کمک کند. به این صورت که برگ را روی ناحیه‌ای از لثه که تیره شده ماساژ دهید و به خاطر داشته باشید که در درمان های خانگی نتیجه مطلوب به مرور زمان اتفاق می افتد و نیاز به استمرار دارد. 

فراموش نکنید که اگر خطر ایجاد لکه های سیاه جدی باشد باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید، برای مشاوره و درمان بیماری های لثه و تغییر رنگ آن ها میتوانید با مرکز دندانپزشکی آرام تماس بگیرید.

 

منبع : 

https://crest.com/en-us/oral-care-tips/gum-health/dark-or-black-gums-causes-and-symptoms/

 

مقالات مربوطه

لبخند لثه ای
مقالات

لبخند لثه ای

لبخند لثه ای :  یک معیار بسیار مهمی که برای داشتن لبخند زیبا و دلنشین و جذاب مورد نیاز است دارا بودن اندازه مناسب لثه

مطالعه»
تماس با ما