پس زدن ایمپلنت دندان
هرچند پس زدن ایمپلنت دندان به ندرت ممکن است اتفاق بیفتد، حتی اگر بگوییم که ایمپلنت دندان توسط جراح مجرب و ماهری انجام شده باشد و تمامی مراحل را با احتیاط پیش برده باشد، باز هم در چنین شرایطی ممکن است بدنِ بعضی افراد پس زدن ایمپلنت دندان را داشته باشد.
پس زدن ایمپلنت دندان به معنی به وجود آمدن هر علامت غیر عادی پس از جراحی و کاشت ایمپلنت که علائم آلرژیک ایجاد می کند است. زمانی که حرف از پس زدن ایمپلنت دندان می شود منظورمان پس زدن عضو پیوندی توسط سیستم ایمنی نیست چون کاملا جدا از هم هستند. پس زدن ایمپلنت دندان زمانی ناموفق است که وضعیت سلامتی عمومی بیمار مناسب نباشد و بیمار بعد از کاشت ایمپلنت به خوبی از ایمپلنت های خود مراقبت نکرده است.
پس زدن ایمپلنت دندان رایج نیست اما نیاز است در مورد آن آگاهی داشته باشید که تا جایی که ممکن است از پس زدن ایمپلنت دندان جلوگیری شود.
بهتر است زمانی که علایم آن مشاهده شد فورا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. هرچند ممکن است مشاهده علائم پس زدن ایمپلنت دندان یا شناخت علائم ممکن است ساده یا پیچیده باشد که فقط دندانپزشک بتواند آن را تشخیص دهد.
اگر علایم پس زدن ایمپلنت دندان به دلیل شل شدن پیچ ایمپلنت باشد تنها عوض کردن پیچ و یا محکم کردن ایمپلنت به راحتی تمام مشکلات بیمار را برطرف خواهد کرد.
اما در ایمپلنت هایی که پیچیده تر هستند، در صورتی که علت پس زدن ایمپلنت دندان ناکافی بودن تراکم استخوان فک باشد جراح دندان توصیه می کند، جراحی پیوند استخوان بدون نیاز به برداشتن پایه ایمپلنت صورت گیرد. بعضی اوقات زمانی لثه تحلیل میرود که پایه ایمپلنت شل بوده باشد.اینجا مشکل بیمار توسط پیوند بافت لثه حل خواهد شد و پس زدن ایمپلنت دندان را تجربه نخواهیم کرد.
درمان پس زدن ایمپلنت
یکی از راه های درمان پس زدن ایمپلنت زمانی که دلیل پس زدن ایمپلنت دندان، پری ایمپلنتی بوده باشد، میتوان با تمیز کردن و شست و شوی ایمپلنت به درمان پرداخت. ولی اگر دلیلی پس زدن، بیماری بافت های دهان است با بالا بردن بهداشت دهان و دندانها میتوان آن را برطرف کرد. مورد دیگر آن که اگر پس زدن ایمپلنت دندان به خاطر وارد آمدن ضربه یا استرس های فیزیکی به ناحیه توده استخوانی فک باشد، ابتدا باید بافت های ملتهب اطراف ایمپلنت دندان برداشته شوند سپس عمل پیوند استخوان صورت گیرد.
به طور خلاصه درمان پس زدن ایمپلنت دندان به میزان شدت عارضه وابسته است. در موارد خفیف، شاید دندانپزشک بتواند با تجویز آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد التهابی، وضعیت را مدیریت کند. در موارد شدیدتر، شاید لازم باشد ایمپلنت به طور کامل برداشته شود و عمل ترمیم استخوان و لثه انجام شود.
مهم ترین اقدام برای جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان مراجعه منظم به دندانپزشکی است.
علائم پس زدن ایمپلنت
اغلب نمیتوان به طور قطعی علت پس زدن ایمپلنت دندان را مشخص کرد و این مشکل ممکن است بنابر دلایلی نامشخص برای بیمار اتفاق بیفتد و باعث پس زدن درمان شود.
این نکته را بدانید که اکثرا پس زدن ایمپلنت اولیه دندان در سه تا چهار ماه ابتدایی کاشت ایمپلنت ممکن است ایجاد شود و به طور معمول به دلیل جوش نخوردن درست ایمپلنت و استخوان فک اتفاق می افتد. از کجا بفهمیم ایمپلنت دندان ما با شکست روبرو شده است؟برای مثال ممکن است درد شدیدی را در ناحیه داخل دهان یا اطراف ایمپلنت احساس کنید. یا مثلا لثه های شما التهاب داشته باشد. گاهی بیمار احساس میکند ایمپلنت دندانش لق یا شل شده است. مشکل هنگام جویدن هم نشانه ی پس زدن ایمپلنت دندان می باشد.
به موارد زیاد و مختلفی در این زمینه می توان اشاره کرد که تعدادی در این مقاله گفته شد.
علل مختلفی در پس زدن ایمپلنت دندان دخالت دارند، که از مهمترین عوامل می توان گفت:
- بیماری های لثه ( پریودنتال ) در افرادی که دچار تحلیل استخوان فک هستند.
- بیماری های زمینه ای مانند افراد دچار به دیابت که این بیماری روند بهبود زخم را کندتر میکند.
- استعمال هر نوعی از دخانیات مانند سیگار و قلیان، و مواد مخدر.
- افراد درگیر با پوکی استخوان و کمبود تراکم استخوان فک.
- رعایت نکردن نکات مراقبتی بعد از ایمپلنت دندان.
- عدم تخصص دندانپزشک در صورتی که دندانپزشک مهارت و سابقه مناسبی برای این کار نداشته باشد.
- عدم تنظیم مناسب ایمپلنت
- افرادی که به دلایل مختلفی گردش خون ضعیفی دارند.
همانطور که در ابتدا مقاله اشاره کردیم، اجزای ایمپلنت دندان ضمن شکل چینش و قرارگیری آنها کنار هم، در طی دو مرحله درون دهان قرار میگیرند. بعد از آن باید پایه های تیتانیومی ایمپلنت دندان با استخوان فک جوش بخورد، تا میزان درصد مبتلا شدن به هرنوع بیماری، عفونت یا عارضه به حداقل خود برسد.
اما گاهی متاسفانه بنا به سایر دلایل مانند مشکلات فیزیکی بیمار، وضعیت لثه و استخوان فک و… شاهد پس زدن پایه ایمپلنت دندان هستیم. این دسته از مشکلات شایع بعد از ایمپلنت دندان در کوتاه مدت یا بلند مدت نمایان می شوند و علائم مختلفی بروز می کند.
پایه ایمپلنت یا همان فیکسچر است که داخل استخوان فک قرار میگیرد. پس زدن پایه ایمپلنت دندان بر اساس نوع نگهداری بیماری هم متفاوت است. مثلا در بیمارانی که عادت به دندان قروچه دارند که در این صورت فشار بسیار زیادی به پایه ایمپلنت ها آمده و پایه ایمپلنت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
در صورتی که پس زدن پایه ایمپلنت دندان به علت واکنش های آلرژیک بدن باشد نمی توان از آنها جلوگیری کرد در این شرایط راه حل چیست؟ دندانپزشکان در هنگام رویارویی با مشکل آلرژیک بدن بیمارانشان پایه ایمپلنت را از محل آن خارج می کنند و جای خالی دندان را با روش های دیگر پر کرده و روش های جایگزینی را انجام می دهند.
تیم مشاوره مرکز دندانپزشکی آرام آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما در رابطه با ایمپلنت دندان خواهد بود. در مرکز دندانپزشکی آرام خدمات ایمپلنت دندان با تخفیف ویژه برای شما عزیزان انجام میگیرد.
منابع:
https://www.hovedentalclinic.co.uk/blog/everything-you-need-to-know-about-tooth-implants/
https://dentalstudio.sg/blog/dental-implants/transform-your-life-with-dental-implants/