آفت دهان
حتما برای شما نیز پیش آمده است که گاهی اوقات، هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی مورد علاقه تان، در دهانتان، احساس سوزش کنید و هنگامی که برای پیدا کردن علت سوزش دهان خود را در آینه مشاهده می کنید، متوجه وجود یک یا چند لکه سفید و دایره ای شکل کوچک در دهان خود می شوید. این لکه های سفید آفت دهان هستند.
این زخم ها یا لکه ها می توانند در سراسر قسمت های دهان از جمله لثه و زبان به وجود بیایند و خوردن و آشامیدن فرد را با مشکل روبرو کنند. در این مقاله همراه ما باشید تا با علت به وجود آمدن آفت دهان و راه های درمان آن آشنا شوید و در نهایت با از بین بردن آن ها، بتوانید از خوردن غذای مورد علاقه تان لذت ببرید.
آفت لثه
این آفت ها در تمام بافت های نرم دهان از جمله لثه و زبان می توانند به وجود بیایند و بر خلاف تبخال ها که معمولا روی لب ها ظاهر می شوند، واگیردار نیستند. طیف غالب این آفت ها به صورت خود به خود طی مدت زمان کوتاهی برطرف می شوند اما اگر زمان ماندن این آفت ها بیش از دو هفته طول کشید یا اندازه آن ها بزرگ بود، لازم است به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
آفت دهان کودک
کودکان نیز از این عارضه مستثنی نیستند. آفت دهان کودک، به دلایلی همچون عفونت های ویروسی، باکتریایی و قارچی، استرس، واکنش های آلرژیک، مشکل در رژیم غذایی و ضعف در سیستم دفاعی؛ ممکن است رخ دهد. این مشکل به علت به وجود آوردن سوزش هنگام غذا خوردن برای کودکان، همواره یکی از بزرگترین چالش های والدین بوده است.
درمان آفت دهان
آفت های دهانی در مدت نهایتا دو هفته به صورت خود به خود از بین می روند اما با مصرف برخی داروهای خاص و انجام یک سری روش های خانگی که جلوتر به آن ها خواهیم پرداخت؛ می توان درمان آفت دهان را تسریع کرد. ولی اگر با این موارد مواجه شدید لازم است با یک دندانپزشک مشورت کنید.
- اندازه آفت هایتان بزرگ است.
- پیوسته یا با فاصله کم آفت می زنید.
- ترمیم آن ها بیش از دو هفته طول می کشد.
- این لکه های سفید به روی لب ها گسترش می یابند.
- احساس سوزش یا درد شدید هنگام خوردن غذا
- داشتن تب شدید در کنار آفت دهان
درمان آفت زبان
همان طور که پیش تر گفته شد، این آفت ها در تمام بافت های نرم دهان ممکن است به وجود بیایند اما درمان ها و دارو هایی که برای از بین بردن این عارضه کاربرد دارند برای تمام قسمت های نرم دهان از جمله زبان، لثه، پشت گونه ها و سایر بخش ها یکسان است مگر در مواردی که نیاز به مراجعه پزشک باشد.
درمان آفت لثه
با این که روش های خانگی و دارو های زیادی برای درمان آفت لثه، زبان و دهان وجود دارد؛ اما، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. با به کار بردن این روش ها می توان از به وجود آمدن آفت روی هر قسمت از بافت نرم دهان جلوگیری کرد و از درد و سوزش آن دور ماند.
- با مسواک زدن مداوم و صحیح و حتی کشیدن نخ همیشه بهداشت دهانی خود را رعایت کنید.
- از مسواک با زبری متوسط استفاده کنید تا لثه خود را زخم نکنید.
- از روش های کاهش استرس مانند مدیتیشن استفاده کنید تا سطح استرس خود را کاهش دهید.
- انتخاب یک رژیم غذایی سالم و دوری از مصرف غذا هایی که مخاط دهان را تحریک می کنند.
- دقت در گاز نگرفتن زبان هنگام جویدن
- غذا و عوامل حساسیت زا خود را بشناسید
درمان خانگی آفت دهان
- مسواک زدن
مسواک زدن صحیح و پیوسته همیشه سطح بهداشت دهان را بالا می برد و به این ترتیب به روند بهبود آفت سرعت قابل توجهی خواهد داد. در ضمن در نظر داشته باشید که هیچ گاه از مسواک سخت استفاده نکنید. زیرا با زخم کردن لثه و از بین بردن مینای دندان، باعث ایجاد نتیجه عکس خواهد شد.
- ماست پروبیوتیک
ماست پروبیوتیک خواص و کیفیت زیادی دارد و مصرف آن سبب می شود که این نوع ماست مثل یک صافی عمل کند و به باکتری های مضر اجازه حضور را ندهد که در نتیجه زخم آرام بوده و سرعت بهبود آن تسریع می یابد و درد و سوزش آن را نیز کاهش می دهد.
- چای سیاه
چای سیاه نیز روند بهبود را سرعت می بخشد. برای استفاده می توانید چای را دم کنید و پس از خنک شدن آن در دهان خود قرقره کنید.
- یخ
گذاشتن یخ روی زخم درد یا سوزش آن را کم می کند.
- آب نمک
آب نمک یک راه موثر برای درمان خانگی آفت دهان می باشد. آب نمک با ضد عفونی کردن دهان و زخم کمک شایانی در ترمیم این آفت ها خواهد کرد.
درمان آفت دهان کودکان
بدیهی است که کودکان آستانه تحمل کمتری نسبت به بزرگسالان دارند و با به وجود آمدن این مشکل بیشتر اذیت می شوند. بنابراین یافتن یک راه حل برای سرعت دادن به بهبود این مشکل کمک زیادی به والدین خواهد کرد. به همین خاطر پیشنهاد می شود از این روش ها برای درمان آفت دهان کودکان استفاده کنید.
- استفاده از کمپرس یخ برای تسکین درد یا سوزش
- از مسواک زبر استفاده نکنید.
- غذا های شور و پرادویه را از رژیم غذایی کودک خارج کنید.
- از آب نمک برای ضدعفونی دهان کودک خود استفاده کنید.
- از دهانشویه و خمیر دندان دارای لوریل سولفات به هیچ عنوان استفاده نکنید.
دارو برای آفت دهان
- مکمل زینک
بعضی اوقات کمبود روی می تواند سبب بروز آفت دهان شود. کسانی که روزانه به مقدار 150 گرم مکمل زینک مصرف می کنند؛ علاوه بر این که سرعت بهبود زخم خود را افزایش می دهند، تا 50 درصد احتمال بروز آفت را نیز کاهش می دهند.
- ویتامین E
ویتامین E تاثیر چشمگیری در بهبود این لکه های سفید دارد. روش استفاده از این ویتامین به این صورت است که ابتدا کپسول را باز کرده و سپس مایع آن را روی آفت بریزید. به این ترتیب این مایع مانند یک پوشش عمل کرده و زخم را محافظت می کند که همین امر سبب بهبود سریع آن خواهد شد.
- ژل آفتین
ژل آفتین یک محصول گیاهی است که در زمان کوتاه، این عارضه را برطرف می کند. برای استفاده کافی است که مقداری از آن را روی گوش پاک بریزید و سپس به آرامی روی زخم فشار دهید و به مدت 20 ثانیه نگه دارید. در پایان هم دهان خود را با آب فراوان بشویید.
علت آفت دهان
با شناختن علت آفت دهان نیز می توان کمک فراوانی به پیشگیری و درمان آن کرد. این علل شامل :
- آسیب یا ضربه به دهان یا حتی گاز گرفتن زبان
- استرس زیاد
- حساسیت های غذایی یا دارویی
- رژیم غذایی ضعیف و مصرف زیاد غذا های شور و پرادویه
- اختلالات هورمونی بویژه هنگام بارداری
- کمبود مواد معدنی مثل ویتامین B12 و E یا روی و آهن
- ضعف در سیستم دفاعی
- بیماری های زمینه ای مثل ایدز یا انواع سرطان ها
جمع بندی
آفت دهان همیشه به دلایل ذکر شده ممکن است برای افراد رخ دهد که باعث ایجاد احساس سوزش یا درد هنگام خوردن و آشامیدن افراد خواهد شد. این عارضه معمولا به صورت خود به خود برطرف می شود و در اکثر موارد نیازی به مراجعه پزشک نیست و با به کار گیری یک سری دارو های خاص و درمان های خانگی می توان روند بهبود آن را نیز سرعت داد. اگر شما نیز درباره آفت دهان نیاز به مشاوره دارید، لطفا با مرکز دندانپزشکی آرام تماس بگیرید.