محبوبیت بسیار زیاد ایمپلنتهای دندانی کرهای در بازار مدرن امروزی اتفاقی نیست. این ایمپلنتها حاصل تحقیقات گستردهای در حوزههای مختلف علم و فناوری هستند. به علاوه، تولیدکنندگان آنها به طور مستمر کیفیت محصولات خود را ارزیابی میکنند. چنین ارزیابیهایی باعث میشوند که کلینیکهای دندانپزشکی بتوانند از نظرات بیماران خود دربارهی ایمپلنتهای کرهای آگاه شوند.
حال سؤال این است که، عمل نصب ایمپلنت را در چه شرایطی و برای چه کسانی میتوان انجام داد؟ ایمپلنتهای کرهای زمانی استفاده میشوند که:
- بیمار یک یا چند دندان کنار هم را از دست داده و تمایلی به نصب بریج نداشته باشد
- هیچ دندان جلویی برای استفاده به عنوان تکیهگاهی برای سایر روشهای پروتزی وجود نداشته باشد
- بیمار، برای مثال به دلیل حساسیت به مواد مورد استفاده در ساخت بریجها، نتواند از آنها استفاده کند
- بایت غیرطبیعی بیمار، مانع از استفاده از پروتزهای سنتی شود
انتخاب ایمپلنت
اینکه نصب ایمپلنت برای یک بیمار تا چه حد عملی است، به نتیجهی معاینهای که توسط متخصص کاشت ایمپلنت انجام میشود بستگی دارد. در صورتی که مشکلی برای انجام این عمل وجود نداشته باشد، دندانپزشک کاتالوگی از ایمپلنتهای متناسب با شرایط و نیازهای بیمار به بیمار نشان میدهد که بخش زیادی از آنها را محصولات کرهای تشکیل میدهد. امروزه، در این کشور تعداد زیادی تولید کننده ایمپلنتهای دندان وجود دارد. البته، توصیه میکنیم که از بین ایمپلنتهای کرهای سه برند دیو (Dio)، دنتیوم (Denium) و اوستم (Osstem) را بیشتر مد نظر قرار بدهید. در ادامه ویژگیهای هر یک از این برندها را برای شما توضیح میدهیم.
ایمپلنت دیو
ایمپلنتهای کرهای دیو به شصت کشور دنیا صادر میشوند. آنها کیفیت بالایی دارند که گواهیهای متعددی که این برند اخذ کرده نیز همین موضوع را تأیید میکنند. این ایمپلنتها توسط شرکتی با نام بینالمللی «شرکت دیو» (Dio Corporation) تولید میشوند. این ایمپلنتها از جنس تیتانیوم ساخته میشوند که فلزی با خواص منحصربفرد است. این فلز به خوبی به بافت استخوان جوش خورده و باعث ایجاد کوچکترین نشانهای از التهاب هم نمیشود، و استخوان، حتی بعد از یکپارچگی کامل با تیتانیوم، آن را پس نمیزند. در مرحله بعد یک تاج مصنوعی روی ایمپلنت نصب شده در فک قرار میگیرد تا به این ترتیب یک دندان کامل جای دندان از دست رفته را بگیرد. یکی از ویژگیهای خاص این ایمپلنت کرهای پوشش براشیت (Brushite) آن است که از یک مادهی تهیه شده در آلمان ساخت میشود.
مزایای ایمپلنت دندانی دیو
نکته منحصربفرد در طراحی «دیو»، سطح آن است که با استفاده از تکنیک Resorbable Blast Media پرداخت شده و دارای خصوصیات زیر میباشد:
- افزایش سطح تماس ایمپلنت با استخوان، و همچنین افزایش میزان اتصال آنها به یکدیگر به دلیل وجود تخلخلهای سطحی ریز و عمیق.
- بیخطر بودن ایمپلنت برای بدن و سازگاری کامل این محصول با ساختار فک انسان به دلیل وجود پوستهی کلسیم-فسفات-سرامیک بروی آن.
- قابلیت جاگیری محکم و پایدار در فک، در 98% از موارد.
خط تولید ایمپلنت دیو
این تولید کننده کرهای انواع مختلفی از ایمپلنتها را ارائه میدهد که برخی از آنها عبارتند از اکسترا واید SM (SM / ExtraWide)، یوپی2 (UP II) و پروتم (ProTem). در ادامه، ویژگیهای این محصولات را برای شما توضیح میدهیم.
اکسترا واید (SM)
این ایمپلنتها شکلی شبیه ریشه دندان طبیعی داشته و میتوان آنها را بدون نگرانی از تماس با ریشه دندانهای مجاور در استخوان فک قرار داد.
قسمت گردن ایمپلنت دو رزوهای است که این باعث کاهش آسیب به لایههای استخوانی عمودی میشود. گام رزوه این قسمت 4/0 میلیمتری است (گام به فاصله بین دندههایی گفته میشود که به صورت پشت سر هم بر روی میله پیچ قرار گرفتهاند). استفاده از چنین گامی باعث پایداری این ایمپلنت میشود. گام رزوهی قسمت اصلی ایمپلنت نیز 8/0 میلیمتری است. چنین گامی هم باعث میشود که ایمپلنت به خوبی در استخوان اسفنجی درگیر شود. در پایه ایمپلنت، افزایش مقدار گام، از دو رزوهای (فشرده) به رزوه معمولی، به صورت نرم و تدریجی است. این تغیر فاصله تدریجی نیز به پایداری ایمپلنت کمک میکند.
این ایمپلنت که به شکل پیچ خودکار طراحی شده، طولی معادل 8 تا 14 میلیمتر و قطری معادل 8/3 تا 3/5 میلیمتر دارد. تولید کنندگان، این محصول را طوری طراحی کردهاند که لبه برندهی آن، در طول عمل کاشت ایمپلنت، کمترین فشار را به استخوان وارد کند. به علاوه، آنها سیستم Tors را نیز در کنار این ایمپلنتها ارائه دادهاند که به نظر دندانپزشکان بهترین ابزار برای مقابله با باز شدن خودبخودی ایمپلنت است.
ایمپلنت یوپی2 (UP II)
این ایمپلنتها مخروطی شکل هستند. طول آنها از 7 تا 13 میلیمتر و قطرشان 8/3 تا 5/5 میلیمتر است. بنا به نظر دندانپزشکان برخی از ویژگیهای آنها عبارتند از:
- رزوهی باز، که اجازه میدهد تا ایمپلنت با کمترین مقاومتی تا لایههای عمیقتر استخوان فرو برود.
- رزوهی مخروطی، که برای محکم و ثابت شدن ایمپلنت در داخل فک ضروری است.
- لبههای تیز، که باعث میشوند ایمپلنت راحتتر در استخوان پیشروی کند.
- گردی ته ایمپلنت
پروتم (ProTem)
این ایمپلنتها نوعی مینی ایمپلنت هستند که از آنها برای ثابت نگهداشتن دندانهای مصنوعی متحرک استفاده میشود. این ایمپلنتها یک تکه بوده و طوری طراحی شدهاند که فشاری که هنگام جویدن به استخوان فک وارد میشود را کاهش بدهند. سطح آنها که با استفاده از تکنیک Resorbable Blast Media پرداخت شده، سازگاری بالایی با بافت بدن دارد. قطر این ایمپلنتها 2 تا 3 میلیمتر است که این به دندانپزشک اجازه میدهد تا آنها را حتی در کوچکترین فضاهای فک بالا هم نصب کند.
ایمپلنتهای دندانی نئوبایوتک کرهای
نئوبایوتک یکی از بزرگترین تولید کنندگان و عرضهکنندگان محصولات و راهکارهای جدید برای ایمپلنتها و اعمال دندانپزشکی ترمیمی و دیجیتال است. این شرکت از زمان تأسیسش در سال 2000، بیوقفه در تلاش بوده است تا راههای جدیدتر و بهتری در تمامی حوزههای مربوط به ایمپلنتها پیدا کند. نئوبایوتک معتقد است که ایمپلنتهایش باید ساده و ایمن بوده و سریع نصب شوند. امروزه، ایمپلنتهای دندانی این شرکت در بیش از 60 کشور دنیا از طریق نمایندگیها و توزیع کنندگان مختلف در دسترس قرار دارند.
مزایای ایمپلنتهای دندانی نئوبایوتک
ایمپلنتهای دندانی نئوبایوتک جزء بهترین ایمپلنتهای دندانی موجود در بازار هستند چراکه به راحتی توسط متخصصین کاشت ایمپلنت قابل نصب بوده و برای بیماران بسیار راحت هستند. این ایمپلنتها، نرخ موفقیتی معادل 95% داشته و بسیار مقرون به صرفه هستند.
محصولات نئوبایوتک
IS-III active
ایمپلنت IS-III active طوری ساخته شده که حداکثر ثبات اولیهی ممکن را داشته و سطح اسید شویی شده (S.L.A) و طراحی بدنهاش، که تحقیقات مختلف مؤثر بودن آنها را ثابت کرده، به پروسه استخوانسازی سرعت بدهند.
شیارهای ریز این ایمپلنت، باعث میشود که موقع نصب آن کمترین مقدار استخوان ممکن از دست برود. و ضخیمتر بودن اتصال ایمپلنت نیز باعث افزایش استحکام اتصال آن با استخوان فک میشود.
IT-II active
این محصول یک ایمپلنت CMI با تکنیک غیرحساس است؛ جنس آن 100% تیتانیوم بوده و دارای سطح سندبلاست و اسید شویی شده (acid etching) میباشد. بررسیهای نشان داده که بعد از تمیزکاری ایمپلنت هیچگونه مواد شیمیایی یا اسیدی روی سطح آن باقی نمیماند.
سطح اسید شویی شدهی IT-II active دارای ترکیبی از تخلخلهای میکروسکوپی و ماکروسکوپی است که با سندبلاست HA (هیدروکسی آپاتیت) با ذرات کوچکتر از 50 آنگستروم و اسید شویی به وجود میآیند. از این نوع پرداختکاری به عنوان پوششی برای افزایش سازگاری ایمپلنتها با بافت بدن استفاده میشود. هرچه مساحت سطح بیشتر باشد تماس مستقیم استخوان با ایمپلنت بیشتر خواهد بود که این باعث تحریک سلولهای استخوانساز و تقویت جریان خون و در نتیجه سرعت بخشیدن و مؤثرتر کردن پروسه استخوانسازی میشود.
ایمپلنتهای دندانی اوستم
محصولات این شرکت بسیار محبوب بوده و در بازار تقاضای زیادی برای آنها وجود دارد. بنا به نظر تعداد زیادی از بیماران و دندانپزشکان، ایمپلنت کرهای اوستم کیفیت بالایی داشته و میتوان آن را در زمانی کوتاه در استخوان فک کاشت. به علاوه، این شرکت با انجام تحقیقات گسترده و معرفی جدیدترین دستاوردهای خود، شروع به ارائه محصولاتی با ویژگیهای منحصربفرد و با قیمت مناسب برای مشتریان خود کرده است. ایمپلنتهای اوستم در کشور ما نیز پرطرفدار هستند.
ویژگیهای منحصربفرد این ایمپلنتها باعث شده تا آنها بتوانند جایگزین کاملی برای دندانهای طبیعی باشند. این ایمپلنتها، بعد از نصب، در زمان کمی شروع به جوش خوردن با استخوان کرده و بنا به نظرات برخی از دندانپزشکان، هرگز باعث هیچگونه عوارضی نمیشوند.
محصولات اوستم
مدلهای محصولات اوستم به دو نوع تقسیم میشوند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند که میبایست در هنگام انتخاب ایمپلنت به آنها توجه کرد.
سری TS
این سری محبوبتر بوده و استفاده از آن معمولتر است. دندانپزشکان از این سری تعریف و تمجید زیادی میکنند، چراکه برای بسیاران مناسب بوده و برای نصب محدودیت خاصی ندارد.
سری MS
این سری شامل چند نوع ایمپلنت، از جمله موقت، دنده ریز، و همچنین ایمپلنت پروتزهای متحرک است. در تولید این ایمپلنتها از فناوری GBR استفاده میشود که به طور کامل بازسازی استخوان را امکانپذیر میسازد. مدلهای این سری با روکش خاصی ساخته میشوند که به عنوان یک سد محافظ عمل میکند. این لایه برای جلوگیری از رشد بیش از حد بافت نرمِ مواد استخوان ضروری است.
ایمپلنتهای دندانی دنتیوم
ایمپلنت کرهای دنتیوم برای خیلی از مؤسسات دندانپزشکی در ایران، آمریکا و اروپا شناخته شده است. این ایمپلنتها از جدیدترین مواد باکیفیت و با استفاده از مدرنترین تجهیزات ساخته میشوند. بنا به نظر بسیاری از دندانپزشکان، ایمپلنتهای کرهای دنتیوم، علاوه بر داشتن ویژگیهای هوشمندانه، دارای خصوصیاتی هستند که باعث برتری بیچون و چرای آنها در برابر سایر برندها شدهاند.
این ایمپلنتها طراحیهای استانداردی دارند، که همین باعث میشود تا به راحتی بتوان آنها را همراه با هر قطعهای که لازم باشد استفاده کرد. به علاوه، برای نصب محصولات تولیدکنندگان کرهای از دو ترکیب بیولوژیکی استفاده میشود، که باعث میشوند بتوان این محصولات را برای هر بیماری مورد استفاده قرار داد.
دندانههای پایهی دنتیوم طوری طراحی شدهاند که سر ایمپلنت تخت باشد. این باعث میشود که در طول نصب و بعد از آن، ایمپلنت به محفظه دهان آسیب نزند.
ویژگی دیگر این ایمپلنتها این است که آنها از بیرون لثه دیده نمیشوند. به علاوه ایمپلنتهای دنتیوم طراحی سادهای داشته و نصب آنها سریع انجام میشود.
محصولات دنتیوم
شرکت کرهای دنتیوم چندین نوع ایمپلنت دندان تولید میکند. محبوبترین مدلهای ایمپلنت این شرکت در کشور ما عبارتند از:
دنتیوم ایمپلنتیوم
این نوع ایمپلنت گزینهای به صرفه برای دندانهای مصنوعی است. تفاوتهای اصلی آن با سایر ایمپلنتها عبارتند از داشتن یک رزوه مارپیچ دو مرحلهای و سه لبه برنده که تا حد ممکن از بافت استخوان در برابر تخریب محافظت میکند. این محصول، موقع نصب در تماس نزدیک با بافت استخوان قرار میگیرد، که این به ریشه تیتانیومی اجازه میدهد تا به سرعت با استخوان فک جوش بخورد. برخی از مزیتهای این طراحی که مورد توجه دندانپزشکان قرار گرفته عبارتند از محکم و ثابت ماندن در هنگام نصب و بعد از آن، پایداری قابل قبول و وارد نکردن فشار بیش از حد به بافت.
دنتیوم سوپرلاین
به این ایمپلنتهای شرکت دنتیوم، ایمپلنتهای کلاس پرمیوم (premium class) گفته میشود. آنها به شکل ریشه دندان ساخته میشوند که این موضوع این ایمپلنتها را به جایگزین خیلی خوبی برای ریشه دندان از دست رفته تبدیل کرده و باعث میشود تا فشار یکنواختی روی تمام سطح بافت استخوان وارد شود. به علاوه، بعد از نصب احتمال کوچکترین جابجایی این ایمپلنتها نیز وجود ندارد. این ایمپلنتها، به دلیل ابعاد متنوعی که دارند، بدون هرگونه مشکل بالینی برای بیماران مختلف قابل استفاده هستند.
باریک یک تکه (Slim onebody)
از این مدل برای ثابت نگهداشتن دندانهای مصنوعی متحرک استفاده میشود. این نوع ایمپلنت، دو رزوهای گسترده است، یعنی گام پیچ این ایمپلنتها، علیرغم دو رزوهای بودن، به اندازه کافی بزرگ (درشت) است. پروسه نصب این ایمپلنتها بسیار سریع است.
قیمت ایمپلنتهای کرهای به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله قیمت قطعات ایمپلنت و مقدار کار مورد نیاز برای نصب.
ایمپلنتهای مگاژن
یکی دیگر از تولید کنندگان ایمپلنت در کره، برند مگاژن است. این شرکت یک برند نسبتاً جدید است که از سال 2011 وارد بازار ایمپلنت شده است. اما، مگاژن در این مدت کم خود را به جایگاه سوم بهترین برند ایمپلنتهای دندانی رسانده است. این شرکت، به لطف دستاوردهایی که در زمینه مواد تولید پروتزها داشته، اکنون برای دندانپزشکان بسیاری از کشورهای دنیا شناخته شده است.
محصولات مگاژن
مهمترین محصول شرکت ایمپلنت مگاژن ایمپلنتهای اَنی وان (AnyOne) هستند.
ایمپلنت انی وان
این ایمپلنت کاملاً با بافت بدن بیماران سازگار است. دلیل این امر مواد منحصربفردی است که در ساخت این ایمپلنتها استفاده شده است.
به علاوه، طراحی این ایمپلنتهای کرهای به متخصص امکان میدهد تا آنها را به سادهترین شکل ممکن نصب کند که همین باعث میشود احتمال خطا در طول عمل به حداقل برسد.
رنگ آبی سطح ایمپلنت که به معنی استریلیزه بودن آن است خالص بودن پوشش به کار رفته در ایمپلنت را تضمین میکند. نوع رزوه به کار رفته در این ایمپلنتها منحصربفرد بوده و ابداع خود تولید کننده است. این نوع رزوه علاوه بر تسهیل نصب ایمپلنت، باعث میشود که در هنگام جویدن غذاها بار به طور مناسب بروی استخوان فک توزیع شده و در نتیجه بافت اطراف ایمپلنت آسیب نبیند. مزیت دیگر این ایمپلنتها داشتن پلتفرمهای سوئیچ دوگانه (dual switching) است که این ویژگی هم باعث جلوگیری از آسیب دیدن بافت اطراف ایمپلنت میشود.
البته، مهمترین مزیت ایمپلنتهای انی وان پوشش اکسپید (Xpeed) است که آن هم جزء نوآوریهای خود این شرکت میباشد. این پوشش یک لایه چند نانومتری متشکل از یونهای کلسیم است. این ترکیب، پروسه یکپارچه شدن میله تیتانیوم و استخوان فک را تسهیل و سرعت میدهد.
ایمپلنت دندانی یوفیت
شرکت ایمپلنت یوفیت (Ufit) یک تولید کننده و توزیع کننده ایمپلنتهای دندانی است که مجموعهی متخصصین آن به طور مستمر در تلاشاند تا بهترین محصولات را تولید کرده و خدمات بینظیری را به دندانپزشکان و بیماران سراسر دنیا ارائه بدهند.
این شرکت که در سال 2001 تأسیس شده است، با به کارگیری بهترین محققان فنی، چند سال برای دستیابی به یک محصول در کلاس جهانی تحقیق و تلاش کرد تا اینکه در سال 2010 توانست سیلباتمنت (Sylbutment) را تولید کرده و به بازار عرضه کند.
به علاوه، با تحقیقات مستمر یوفیت بود که راه حلی برای مشکل شل شدن فیکسچرها و ابانتمنتهای متصل شده پیدا شد.
محصولات یوفیت
GT2
ایمپلنت GT2 یک ایمپلنت دندانی استاندارد است که توسط شرکت یوفیت ساخته شده است. اتصال این ایمپلنت داخلی بوده و برای آن از یک مخروطی مورس (morse taper) استفاده میشود. این ایمپلنت هم سطح استخوان قرار گرفته و بدنه آن به شکل مخروطی و دارای رزوه باترس (ارهای) معکوس است. سر این ایمپلنت صاف و دارای میکرو رزوه است. نوک آن شکل تختی داشته و سوراخ ندارد، اما شیار دارد.
NT2
اتصال ایمپلنت NT2 نیز داخلی بوده و برای آن هم از یک مخروطی مورس (morse taper) استفاده میشود. این ایمپلنت نیز هم سطح استخوان قرار گرفته و بدنه آن به شکل مخروط و دارای رزوه باترس معکوس است. سر این ایمپلنت هم صاف و دارای میکرو رزوه است و نوک آن شکل تختی داشته و سوراخ ندارد اما شیار دارد. این ایمپلنت در 8 قطر و 6 طول مختلف عرضه شده است.
پرسشهای متداول
پرطرفدارترین برند ایمپلنت کرهای کدام است؟
متن شکل، قسمت بالا: سهم هر یک از ایمپلنتهای کرهای در بازار. دور دایره از راست به چپ: اوستم 50%؛ سایر 7%؛ مگاژن 7%؛ ایمپلنت دیو 8%؛ نئوبایوتک 12%؛ دنتیوم 16%
پرطرفدارترین برند ایمپلنت کرهای در کره اوستم است که نیمی از بازار ایمپلنت کره را به خود اختصاص داده است؛ دنتیوم 16% از بازار ایمپلنتهای این کشور را به خود اختصاص داده و در رتبه دوم قرار دارد و بعد از آن هم نئوبایوتک، دیو و سایر برندها قرار دارند. متأسفانه در ایران هیچگونه تحقیق یا مطالعهای در مورد میزان محبوبیت هر یک از برندهای ذکر شده، انجام نشده است.
ایمپلنتهای دندانی کرهای و سوئیسی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در سوئیس، ایمپلنتها طوری طراحی و استفاده میشود که بتوانند ریسک عمل لیفت سینوس ماگزیلاری (فکی) و سایر اعمال ترمیمی مشابه و همچنین احتمال عدم موفقیت جراحی ایمپلنت را به طور مؤثری کاهش بدهند.
در کره سطح ایمپلنتهای اودنتای (Denton) و دنتون (Odentai) با ذرات بزرگ معمولی سندبلاست و اسید شویی میشود، و بعد از نصب حدود 2 تا 3 ماه زمان میبرد که این ایمپلنتها با استخوان فک جوش بخورند. برندهای ایمپلنت کرهای برای جایگزینی دندان یا دندانهایی مناسب هستند که استخوان آلوئولار (لثوی) آنها وضعیت مناسبی داشته باشد.
ایمپلنتهای دندانی سوئیسی مثل اشترومن (Straumann iti)، SIC، بایودنت (Biodante) و تومئی (Tuomei) همگی از تیتانیوم درجه 4 ساخته میشوند. در حالی که، برندهای ایمپلنت رایج کرهای مثل اوتوتوتک (Otototech)، دنتنگ (Denteng) و ماگزن (Magzen) از تیتانیوم خالص ساخته میشوند. البته، ایمپلنتهای کرهای و سوئیسی هر کدام ویژگیهای متفاوت خود را دارند. پس، قبل از اقدام به کاشت ایمپلنت باید ابتدا با دندانپزشک متخصص ایمپلنت مشورت کنید تا بتوانید با در نظر گرفتن نیازهای شخصی و وضعیت مالیتان به خوبی در این مورد تصمیمگیری کنید.