اگر کاندید ایمپلنت دندان هستید، طبیعتاً میخواهید دندان جدیدتان را هرچه سریعتر و با کمترین درد ممکن، داشته باشید. ایمپلنت به روش پانچ (بدون درد و بدون جراحی) این دو ویژگی را دارد و بدون نیاز به برش، ایمپلنت را سریعاً در جای خودش قرار میدهد. این جراحی، تصاویر دقیقی از استخوان و بافتهای مجاور فراهم میکند و بهترین محل برای ایمپلنت را نشان میدهد؛ بنابراین نیازی به برش لثه ندارد.
ایمپلنت بدون درد و جراحی، به روش پانچ چیست؟
ایملنت دندان، در دهههای اخیر پیشرفتهای زیادی داشته و با عصر دیجیتال، همگام بوده. قبلاً ایمپلنت دندان، با بلندکردن فلپ لثه، برای مشخصشدن استخوان برای قراردادن ایمپلنت، انجام میشد. این امر میتواند باعث مشکلات متعددی، از جمله: آسیب بافتی، ازدسترفتن استخوان و اسکار، شود.
امروزه، بهدنبال روشهایی هستیم که کارایی، زیبایی و راحتی را با روش جراحی کمتهاجمی، فراهم سازد. با روش بدون فلپ و ایمپلنت به روش پانچ، خطر تورم، خونریزی و عفونت کاهش یافته و بهبودی سریعتر حاصلشده و زمان کمتری برای انجام آن صرف میشود. همچنین این روش، تعداد جلسات موردنیاز برای انجام ایمپلنت را نیز کاهش میدهد.
مزایای ایمپلنت به روش پانچ
برخلاف ایمپلنت به روش سنتی، این جراحی جدید بدون برش، به بیماری که قبلاً نمیتوانست ایمپلنت داشتهباشد، اجازه میدهد که از این روش نوین بهره ببرد. بعضی از مزایای دیگر عبارتند از:
- تقریباً در طول جراحی خونریزی ایجاد نمیشود.
- مدت زمان این عمل کمتر است؛ ایمپلنت را میتوان در 10 دقیقه انجام داد.
- چون برشی ندارد پس نیازی به بخیه هم ندارد.
- در طول عمل و بعد از آن، درد کمی دارد.
- تورم بعد از عمل کم است.
- سوراخ کردن آرام به روش جدید، صدا و لرزش کمی دارد.
- در طول جراحی نیازی به بازنگهداشتن دهان نیست.
- خطر عفونت به شدت کمی دارد.
- دقت بالای این روش باعث کاهش خطر آسیب عصبی میشود.
چه کسی میتواند ایمپلنت به روش پانچ را انجام دهد؟
با استفاده از تکنولوژی ایمپلنت بدون درد و جراحی، متخصصین دندانپزشکی ماهر و مجرب، ساختار استخوان فک بیمار را بررسی کرده و در صورت مناسببودن شرایط، روش بدون نیاز به جراحی را انجام میدهند. در صورت وجود هرگونه تخریب در استخوان، که معمولاً در افراد مسن یا افرادی که مشکلاتی دارند که باعث از دست رفتن استخوان میگردد، دیده میشود، جراحی ایمپلنت معمولی بعد از جایگذاری استخوان، انجام خواهدشد.
ایمپلنت بدون برش لثه همچنین برای افرادی که نگران درد کاشت ایمپلنت دندان و خونریزی آن هستند و به دنبال روشی کم تهاجمی میباشند، روشی بسیار مناسب است.
آماده سازی قبل از ایمپلنت به روش پانچ
مهمترین ویژگی ایمپلنت به روش پانچ بدون درد، آمادهسازی برای جراحی میباشد. بهترین جراحان دهان و دندان، این پروسه را با معاینهی دهان و دندان و سیتیاسکن (CT) شروع میکنند. از آنجایی که این روش بدون فلپ انجام میشود، CBCT (توموگرافی کامپیوتری با اشعهی مخروطی) به دندانپزشک کمک میکند تا ساختار استخوانی زیرین را ببیند؛ با این روش، مشخص کردن نوع ایمپلنت سادهتر شده است؛ زیرا دندانپزشک اطلاعات کافی دربارهی استخوان دندان، آناتومی دهان و دندان و مورفولوژی دارد.
نتایج CBCT و سیتیاسکن (CT)، به پریودنتیست کمک میکند تا محل سوراخ ایمپلنت را مشخص کند. سپس از نتایج CBCT استفاده میشود تا تصویر سهبعدی از ساختار دهان و گردن بهدستآید. این آمادهسازی، به دندانپزشک کمکمیکند تا درمان را برنامهریزی کرده و ایمپلنت به روش پانچ را با دقت بالا، از لحاظ ابعاد، زاویه و محل هر ایمپلنت، انجامدهد.
پروسهی ایمپلنت به روش پانچ
تصاویر اشعهی ایکس مرسوم، اطلاعات کافی برای جراح، برای دیدن ساختار درونی دهان، فراهم نمیکند؛ این امر باعث میشود که برای دیدن استخوان و جایگذاری ایمپلنت، لازم باشد که لثه بریده شود. در این روش جدید، پروسه در سه مرحله انجام میشود:
- برنامهریزی مجازی: جراح، باکمک تصاویر CBCT و اسکن سهبعدی داخل دهان، محل و اندازهی مناسب ایمپلنت را مشخص می کند.
- جراحی بدون نیاز به برش: در جراحیهای مرسوم، درد و ناراحتی اصلی به دلیل برش لثه است نه به دلیل قرارگرفتن ایمپلنت در استخوان. جراحی کامپیوتری، سوراخ کوچکتری ایجادمیکند و درنتیجه درد و ناراتی کاهشمییابد؛ همچنین بعد از جراحی تورم کمتری دارد.
- جراحی: این روش جراحی، جراحی محافظهکارانه بوده و نتایجی مشابه روش سنتی دارد. همچنین برای برخی بیمارانی که مشکلات خاصی، مانند دیابت یا فشارخون بالا، دارند هم مناسب است. با استفاده از این جراحی هدایتشده، ایمپلنت، فوری و دقیق در محل جراحی، قرارمیگیرد.
دستورات بعد از جراحی ایمپلنت دندان
بعد از ایمپلنت دندان، از این دستورات پیروی کنید و هرگونه سؤال یا مشکلی را با پزشک درمیان بگذارید.
- از تف کردن و شستن و لمس ناحیه در روز جراحی خودداری کنید. پایهی فلزی را که درون بافت لثه است، لمس نکنید.
- بعد از جراحی ایمپلنت، طبیعی است که تا 24 ساعت دهانتان قرمز باشد.
- تورم خفیف بعد از جراحی طبیعی است. برای کاهش این مشکل، روی گونه یخ قرار دهید (همچنین میتوانید از کیسه پلاستیک یا حولهی پر از یخ استفاده کنید). در 36 ساعت اول، تا میتوانید از یخ استفاده کنید.
- مایعات زیادی بنوشید اما نوشیدنیهای داغ مصرف نکنید. در روز جراحی غذاهای نرم بخورید. به محض بهبود ناحیهی جراحی، میتوانید رژیم غذایی عادی خود را داشته باشید. از نی استفاده نکنید.
- بعد از برطرفشدن اثر بیحسی، چنانچه درد داشتید، مسکن مصرف کنید. بااینحال، از مسکنهایی استفاده کنید که دندانپزشکتان تجویزکرده است.
- بدون رعایت بهداشت دهان و دندان، بهبودی حاصل نخواهد شد. از دهانشویهی تجویز شده در روز بعد از جراحی استفاده کنید (دوبار از دهانشویه استفاده کنید؛ بعد از صبحانه و قبل از خواب). حداقل 30 ثانیه دهانتان را بشویید. حداقل روزی 4-5 بار از آبنمک گرم به عنوان دهانشویه استفاده کنید. در زمان مسواککردن، این کار را به آرامی انجام دهید تا درمان دچار مشکل نشود.
- بعد از ایمپلنت از هیچ نوع مواد مخدری استفاده نکنید. نه تنها باعث کندی روند بهبود میشود بلکه احتمال پس زدن ایمپلنت را نیز بالا میبرد.
- بلافاصله بعد از جراحی، ورزش نکنید یا خیلی ملایم و کم ورزش کنید. بدانید که ورزشکردن باعث خونریزی و ضرباندار شدن ناحیه میشود و در صورتی بروز این علائم، فوراً فعالیت را متوقف کنید. این امر باعث ضعف شما خواهد شد.
- در زمان ایمپلنت، پایههای ایمپلنت جایگذاری میشود، پس آنها را مرتب بشویید و تمیز نگهدارید. صبر کنید تا بخیهها جذب شود و سپس پایهها را با ماساژ ملایم بشویید.
- از دندانمصنوعی تکهای یا کامل بلافاصله بعد از جراحی و حداقل تا 10 روز استفاده نکنید.
مراقبت از دندان ایمپلنت
بهداشت مناسب دهان و دندان، نه تنها برای لثه و دندان شما بلکه برای سلامت کلی شما مفید است. با رعایت موارد زیر سلامت دهان و دندانتان را بالا ببرید:
- روزی دوبار مسواک بزنید تا بهداشت دهانتان رعایت شود.
- در انتخاب مسواک دقت کنید و مسواکی بخرید که سر کوچک و برس نرمی دارد.
- مسواکتان را هر 2-3 ماه عوض کنید تا برس خراب آن باعث آسیب رساندن به لثه و دندان شما نشود.
- آرام و دقیق مسواک بزنید و این کار را با فشار انجام ندهید؛ زیرا باعث ساییدگی میشود.
- حداقل روزی یکبار از نخ دندان استفاده کنید تا پلاک، باکتری و غذاهای باقیمانده بین دندانها خارج شده و ایمپلنت سالم بماند.
- مراقبتهای دندانی خانگی خوبی داشته باشید تا ایمپلنت دندانتان برای همیشه سالم بماند.
- روزی یکبار بعد از غذا از دهانشویه استفاده کنید تا دندانهایتان سالم بماند.
- خوراکیهای چسبناک نخورید، زیرا ایمپلنت به دلیل مصنوعی بودن بیش از سایر دندانها باکتری میگیرد.
- درست نوشیدن و درست خوردن به سالم ماندن ایمپلنت کمک کرده و این مراقبتهای دندانی باعث میشود ایمپلنت برای همیشه سالم بماند.
- مرتباً به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و سعی کنید بهداشت دهان و دندانتان را رعایت کنید تا ایمپلنت برای همیشه سالم بماند.
معایب و خطرات ایمپلنت به روش پانچ بدون جراحی
- حتی کوچکترین حرکت میتواند باعث شکست شود. ایمپلنت به روش پانچ، روش حساسی است و جراح ایمپلنت باید دقت کند که ایمپلنت در زمان جوش خوردن به استخوان تکان نخورد.
- این روش فقط در موارد خاصی مناسب است. ایمپلنت فوری دندان باید در استخوان قوی قرارگیرد. بهترین گزینه برای انجام این کار، قسمت جلو است که در دو طرف دندانهای سالم و قوی دارد. همچنین برای جاگذاری کامل دندانهای پایین نیز مناسب است؛ چون استخوان قوی و متراکمی دارد. ایمپلنت فوری برای جایگذاری تمام دندانهای بالا مناسب نیست؛ زیرا تراکم استخوان این ناحیه کمتر است و قدرت کافی را ندارد.
- احتمال خطر در همه ی جراحیهای ایمپلنت وجود دارد. عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است باعث مشکل شود. پس زدن ایمپلنت در زمانی که ایمپلنت به استخوان فک جوش نخورد یا بافت لثهی اطراف آن عفونت کند، رخ خواهد داد.
هزینه ایمپلنت به روش پانچ
ایمپلنت به روش پانچ چون به جراحی نیازی ندارد، هزینهی کاشت آن کمتر از ایمپلنت معمولی مرسوم میباشد. البته هزینه ی خود ایمپلنت تیتانیومی و روکش یا تاج دندان بیشترین تاثیر را در هزینهی کلی کاشت ایمپلنت دارد. همچنین به هزینهی ایمپلنت به این روش، هزینههای دیگری مانند عکسبرداریها و اسکنهای سهبعدی پیشرفته نیز اضافه میشوند.
برخی بیمههای درمانی هزینهی انواع ایمپلنتهای دندان را پوشش میدهند و برخی دیگر هزینهای بابت ایمپلنت دندان پرداخت نمیکنند. در این مورد باید قرارداد بیمهی خود را بررسی کنید یا با شرکت بیمهی خود تماس بگیرید.
چون قیمت ایمپلنت دندان بدون جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد و فرد به فرد متفاوت است، بهتر است برای برآورد دقیق قیمت ایمپلنت به روش پانچ با دندانپزشک متخصص ایمپلنت خود مشورت کنید.
سؤالات متداول
ایمپلنت غیرجراحی (پانچ) چیست؟
جراحی ایمپلنت بدون فلپ، عبارت است از جایگذاری ایمپلنت بدون نیاز به بلندکردن اپیتلیوم (بافت پوششی)، بافت حمایتی یا پریوستئوم استخوان فک. بااینحال، برای نصب ایمپلنت، معاینهی استخوان زیرین لازم است و برای بافت نرم هم از تکنیکهای گوناگونی کمک گرفته میشود.
ماندگاری پیچ (پایه) ایمپلنت به روش پانچ، چقدر است؟
با مسواکزدن و استفادهی مرتب از نخدندان و مراجعهی مرتب بیمار به دندانپزشکی (هر 6 ماه یکبار)، ماندگاری پیچ (پایه) ایمپلنت، دائمی خواهد بود. اما ماندگاری تاج آن، حدود 10-15 سال خواهد بود و پس از آن به دلیل فرسودگی باید تعویض شود.
آیا ایمپلنت بدون درد واقعا وجود دارد؟
کاشت دندان ایمپلنت با روش پانچ و بدون جراحی نیاز به برش لثه ندارد و بنابراین درد و ناراحتی بسیار کمتری نسبت به انواع مرسوم ایمپلنت دارد، به همین دلیل به ایمپلنت بدون درد معروف شده است.
میزان خونریزی در ایمپلنت بدون جراحی چقدر است؟
ایمپلنت بدون جراحی (پانچ) خونریزی بسیار کمی دارد، زیرا در روش پانچ لثه برش نمیخورد.
آیا کاشت دندان ایمپلنت به روش پانچ نیاز به بخیه دارد؟
ایمپلنت پانچ روشی بدون جراحی و برش میباشد. بنابراین در این روش کاشت دندان ایمپلنت، لثه بخیه نمیخورد.