با مراقبت مناسب، کامپوزیتهای دندانی می توانند تا ۲۰ سال نیز ماندگاری داشته باشند. متوسط طول عمر و ماندگاری کامپوزیت بین ۱۰ تا ۱۵ سال است. اما اگر شما روکش کامپوزیتی دارید که ترک خورده، لب پر شده یا شل شده است، باید آن را تعویض کنید. بعد از گذشت این مدت نیز شما باید کل مجموعه کامپوزیتهای دندانی خود را تعویض کنید. شما می توانید با مراقبت مناسب و منظم از کامپوزیت دندان، ماندگاری و طول عمر آنها را افزایش دهید.
مراقبت های بعد از انجام کامپوزیت دندانی چگونه است؟
وقتی کامپوزیت دائمی خود را دریافت می کنید، ممکن است متوجه شوید که دندانهای شما تا حدودی نسبت به غذاهای بسیار گرم یا بسیار سرد حساس شدهاند. این مسئله کاملا طبیعی بوده و با گذشت چند روز برطرف خواهد شد. برای کمک به تحمل حساسیت دندانی در طی این مدت و یا برای تسکین هرگونه درد و ناراحتی بعد از عمل، می توانید هر ۳ الی ۴ ساعت یک بار قرص ایبوپروفن یا تایلانول(استامینوفن) مصرف کنید. برای ماندگاری بیشتر کامپوزیت دندانی و افزایش عمر آن راهکارهای زیر قابل انجام می باشد:
رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت روزانه
روکشهای دندانی ساخته شده از سرامیک در برابر پوسیدگی مقاوم هستند، اما دندانهای طبیعی شما دقیقا پشت این روکشها قرار دارند و از این رو، برای جلوگیری از پوسیدگی، کرم خوردگی و بیماریهای لثه، باید روزانه دندانهای خود را مسواک زده و نخ دندان بکشید. یعنی شما باید طبق روال عادی برای رعایت بهداشت دهان و دندان، روزانه همچنان دو مرتبه دندانهای خود را با مسواک نرم مسواک بزنید، یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید و دهان و دندان خود را با دهانشویه بدون الکل بشویید.
دندانپزشکان استفاده از دهانشویههای حاوی الکل را توصیه نمیکنند، چرا که در این صورت اگر روکش دندانی شما از جنس کامپوزیت رزینی باشد، الکل موجود در این دهانشویهها می توانند مواد باندینگ را خشک کرده و باعث شل شدن روکشهای دندانی شما شوند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند منجر به دندان درد، عقب رفتگی لثه، التهابات لثهای یا بیماری پریودنتال(بیماری لثه) شود. اگر کامپوزیت دندان داشته باشید، برای مسواک زدن دندانهایتان حتما باید از مسواک نرم استفاده کنید. مسواکهای سخت و زبر میتوانند به سطح کامپوزیت دندان آسیب بزنند. همچنین، شما باید از خمیردندانهای دارای مواد ساینده نیز دوری کنید، چرا که ترکیبات این نوع خمیردندانها می توانند به کامپوزیت دندانی شما آسیب برسانند.
مراجعه به دندانپزشک برای چکاپ های منظم
علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان در منزل، شما باید به طور منظم جهت انجام معاینات و چکاپهای دندانپزشکی، هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشک خود مراجعه کنید. انجام معاینات منظم موجب تشخیص زودهنگام پوسیدگی و کرم خوردگی دندان و بیماری لثه قبل از تشدید آنها می شود. با مراجعه منظم به دندانپزشک شما همچنین این فرصت را خواهید داشت تا هر سوالی که در مورد بهداشت دهان و دندان یا روکشهای دندانی خود دارید را از دندانپزشک بپرسید و روکشهای دندانی خود را از حیث مشکلاتی مانند شل شدگی یا ترک خوردگی بررسی کنید.
عادتهای غذایی مناسب کامپوزیت دندانی
از آن جایی که کامپوزیت دندانی دائمی شما با چسب دندانپزشکی مخصوص و بسیار مقاوم به دندانهای شما چسبانده می شوند، از لحاظ رژیم غذایی به اندازه کامپوزیتهای موقت محدود نخواهید بود. اما با این حال، شما همچنان باید از خوردن غذاها و مصرف تنقلات بسیار سفت مانند آب نبات خودداری کنید تا خطر ترک خوردگی یا لب پر شدگی روکشهای دندانی خود را به حداقل برسانید.
طی چند روز ابتدایی بعد از دریافت کامپوزیت، باید غذاهای نرمتری مصرف کنید تا دهان و دندانهای شما به کامپوزیت دندانی عادت کرده و با آن سازگاری پیدا کنند.
با گذشت این چند روز ابتدایی، می توانید طبق روال عادی غذا بخورید. اما توجه داشته باشید تمامی عادات و غذاهایی که به دندانهای طبیعی شما آسیب می زنند، برای کامپوزیتهای دندانی نیز مضر و مخرب هستند. این یعنی شما نباید اشیا را بجوید یا مثلا در بطریها را با دندان خود باز کنید. همچنین باید از مصرف بیش از اندازهی مواد غذایی لکهزا مانند انواع توتها، شراب قرمز، قهوه و چای خودداری کنید. به این دلیل که کامپوزیت دندانی نیز احتمال لکدار شدن دارد و نمی توان آنها را سفید کرد. از سوی دیگر باید مصرف مشروبات الکلی را به حداقل برسانید و در مصرف میوه و سبزیجات خام احتیاط کنید.
کنار گذاشتن سیگار
جدا از اینکه سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است، این عادت برای کامپوزیت دندانی نیز مخرب است. سیگار کشیدن می تواند باعث لکدار شدن و تغییر رنگ کامپوزیت دندانی شما شود. اگر بخواهید کامپوزیت دندانی شما ظاهر زیبای خود را حفظ کند باید سیگار را کنار بگذارید.
کامپوزیت دندانی می تواند با بهبود ظاهر دندانهای شما، اعتماد به نفس شما را هم افزایش دهد. از این رو، مراقبت مناسب از کامپوزیت دندانی طول عمر و ماندگاری بالای آنها را تضمین می کند. به همین دلیل حتما به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا زیبایی لبخند خود را حفظ کنید.
جلوگیری از دندان قروچه
چه کامپوزیت دندانی داشته باشید و چه نداشته باشید، دندان قروچه کردن و ساییدن و فشردن دندانها به هم عادت بسیار مخرب و مضری است که باید آن را ترک کنید. دندان قروچه کردن میتواند باعث شکستگی و لب پر شدن کامپوزیت شود و آسیب شدیدی نیز به کامپوزیتهای سرامیکی برساند. اگر شما هم عادت به دندان قروچه کردن دارید، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید تا با ارائه راهکارهایی این عادت را قبل از آسیب زدن به دندان یا کامپوزیت دندانی خود ترک کنید. همچنین اگر شبها در طول خواب عادت به دندان قروچه کردن دارید، توصیه میشود که از محافظ دندانی استفاده کنید تا از ساییدگی و آسیب دیدن کامپوزیت دندانی خود جلوگیری کنید. جویدن ناخن یا اشیا سخت نیز عادت بد دیگری است که می تواند با تحت فشار قرار دادن کامپوزیتها باعث لب پر شدن یا ترک خوردن آنها شود.
آیا کامپوزیتهای دندانی می توانند باعث بیماری لثه شوند؟
بعد از انجام کامپوزیت دندانی برخی از موارد زیر می توانند باعث سوزش و التهاب لثه شوند:
استفاده از چسب اضافه
پس از این که روکش سرامیکی بر روی دندانهای شما چسبانده شد، دندانپزشک باید هرگونه چسب اضافه اطراف را قبل از سفت شدن تمیز کند. در غیر اینصورت، چسب ممکن است زیر خط لثه باقی بماند و باعث تحریک و تورم لثه شود. دندانپزشکانی که تجربه چسباندن روکش سرامیکی ندارند، اغلب در برداشتن و تمیز کردن چسب اضافه خوب عمل نمی کنند. در سمت مقابل، دندانپزشکی که در این کار تجربه بالایی دارد، چسب اضافی را در حالی که هنوز نرم است برداشته و اطراف دندان را تمیز می کند.
استفاده بیش از حد از کامپوزیت های موقت
استفاده طولانی مدت از کامپوزیتهای موقت می تواند باعث تحریک و التهاب لثه شود. این التهاب لثه می تواند زمانی که دندانپزشک کامپوزیت موقت را برای چسباندن کامپوزیت سرامیکی برمی دارد، مشکل ساز شود.
فاصله نامناسب کامپوزیت از لثه
دندانپزشک باید کامپوزیت دندان را دقیقا در خط لثه شما قرار دهد. عدم جاگذاری دقیق کامپوزیت می تواند باعث تحریک شدن لثه و عفونت و تورم آن شود. چنانچه کامپوزیت با فاصله زیادی از خط لثه قرار بگیرد نیز این امر موجب می شود تا باکتریها در این فاصله جمع شوند و منجر به عفونت شوند. اگر کامپوزیت بیش از حد در زیر خط لثه قرار بگیرد، به لثه ساییده شده و باعث تحریک و التهاب می شود.
داشتن حساسیت و آلرژی
داشتن حساسیت و آلرژی به کامپوزیت دندانی، امر بسیار نامحتمل و نادری است. اما اگر حساسیت داشته باشید این امر می تواند باعث تحریک لثهها شود. پزشک متخصص آلرژی می تواند در این مورد شما را راهنمایی کند.
سوالات متداول
چه مدت بعد از دریافت کامپوزیت می توانم غذا بخورم؟
۱ الی ۱.۵ ساعت پس از دریافت کامپوزیت می توانید غذا بخورید. طی جلسه جاگذاری کامپوزیت نیز از بی حسی استفاده نمی شود بنابراین بعد از دریافت کامپوزیت شما می توانید طبق روال عادی غذا بخورید.
چگونه باید از کامپوزیت دندانی خود مراقبت کنیم؟
تا 48 ساعت پس از دریافت کامپوزیت، از مصرف چای، قهوه، سیگار و غذاهای لکهزا خودداری کنید.
آیا امکان افتادن کامپوزیت وجود دارد؟
بله. بنا به دلایل متعددی اعم از شکستن یا سایر آسیبها، امکان افتادن کامپوزیت وجود دارد.
چرا گاها کامپوزیتهای دندانی از جای خود در می روند؟
زمانی که مینای دندان بیمار از بین رفته باشد، دندانپزشک کامپوزیت دندانی را به عاج دندان میچسباند. عاج دندان فاقد قدرت مورد نیاز برای نگهداشتن کامپوزیت است و نمیتواند همان سطح فشاری را که مینای دندان تحمل می کند، تحمل کند.